Uw rijbewijs kunt u aanvragen bij het gemeentehuis waar u woonachtig bent.
Rijbewijs aanvragen
Geslaagd voor je rijexamen? Dan kun je een rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis of stadsdeelkantoor in jouw woonplaats of gemeente. Pas nadat je het rijbewijs hebt ontvangen, mag je in een auto rijden. Je mag nog niet zelf naar het gemeentehuis rijden. Bij het indienen van de aanvraag moet je een pasfoto inleveren en een geldig identiteitsbewijs kunnen laten zien. Het eerste rijbewijs is een beginnersrijbewijs. Dit betekent dat je strenger zal worden gestraft als jij je niet aan de verkeersregels houdt. Het beginnersrijbewijs heb je vijf jaar. Voor je 18e je rijbewijs gehaald? Dan is deze periode langer, namelijk 7 jaar.
Persoonlijk aanvragen bij de gemeente
Een rijbewijs aanvragen is mogelijk bij de gemeente, dit kan alleen in persoon. Vergeet niet een pasfoto (in kleur) en geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Dit kan een paspoort of ID-kaart zijn. De pasfoto moet aan speciale eisen voldoen. Bekijk de pasfoto eisen of ga naar een professionele fotograaf.
Na het indienen van de aanvraag zal de gemeente controleren of je daadwerkelijk bent geslaagd voor het rijexamen. Dit wordt gedaan via het zogenoemde Centraal Rijbewijzenregister. Nadat je bent geslaagd voor je rijbewijs, wordt er een verklaring van rijvaardigheid en geschiktheid geregistreerd in het register. Deze heeft de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) in beheer.
Tijdens de aanvraag zal jij je rijbewijs gelijk moeten betalen (dus niet bij het ophalen). Handig is om dit met pinpas te doen. De kosten liggen rond de 40 euro. Dit kan verschillen per gemeente. Een rijbewijs aanvragen kan in veel gemeentes alleen met een afspraak. Deze kun je maken door middel van de website van de gemeente waar je staat ingeschreven. Je kunt ook telefonisch een afspraak maken. Voor het ophalen hoef je vaak geen afspraak te maken. Controleer dit bij de desbetreffende gemeente.
Ophalen van je rijbewijs
Rijbewijs aanvragen worden in ongeveer 5 werkdagen behandeld, daarna kun je de pas ophalen. Daarna heb je maximaal drie maanden de tijd om het pasje op te halen. Dit moet je tevens persoonlijk doen. Het kan ook zijn dat een rijbewijs wordt thuisgestuurd. Dit verschilt per gemeente.
Nog geen 18?
Maar al wel je rijbewijs gehaald? Dan heb je deelgenomen aan 2toDrive. Hiermee kun je vanaf 16,5 beginnen met rijlessen en vanaf je 17e rijexamen doen. Na het slagen mag je tot je 18e verjaardag rijden onder begeleiding. Het rijbewijs aanvragen is de tweede stap, je zult eerst een begeleiderspas moeten aanvragen. Deze pas is aan te vragen vanaf 16,5 jaar. Hiervoor dienen eerst een of meerdere coaches aangemeld te worden. Dit is de zogenoemde 2toDrive coach. Met een van deze coaches mag jij autorijden. Op de begeleiderspas worden de gegevens van degene die de pas aanvraagt en de coaches vermeld. Deze moet minimaal 1 en mag maximaal 5 personen zijn. Het aanvragen van de pas kost 35 euro. Deze kosten dienen middels iDEAL worden betaald.
Aanmelden als coach
Belangrijk is dat de coaches zich eerst aanmelden, alvorens de begeleiderspas wordt aangevraagd. Dit is kosteloos. Is de begeleiderspas aangevraagd en wil je later extra coaches toevoegen? Dan zal er een nieuwe pas moet worden gemaakt. Dit kost dan weer 35 euro. Belangrijk is daarom dat je van tevoren bepaald wie er met je mee kan rijden. De coaches dienen zichzelf aan te melden. Dit kan door middel van DigiD. Dit kan via de volgende link:
Klik hier op ‘aanmelden als coach’.
Na het inloggen (met DigiD) vult de coach het BSN nummer van de persoon die de begeleiderspas wil aanvragen. De RDW zal vervolgens de gegevens controleren. Ook wordt gekeken of de coach aan de voorwaarden voldoet. Niet iedereen kan namelijk zomaar garant staan als coach. De coach moet:
- Minimaal vijf jaar in het bezit zijn van een (Nederlands) rijbewijs.
- Minimaal 27 jaar oud zijn.
- Een geldig rijbewijs kunnen laten zien.
- Staan ingeschreven in de Nederlandse Basisregistratie Personen (BRP).
- Vier jaren voor de aanvraag geen strafrechtelijke veroordelingen van verkeersovertredingen hebben gehad.
- Vier jaren voor de aanvraag geen gedrags- of alcoholcursussen hebben gehad.
- Vier jaren voor de aanvraag geen ongeldigverklaring hebben gehad. Bijvoorbeeld op grond van onderzoek naar rijgeschiktheid of rijvaardigheid.
- Mag niet onder invloed zijn van medicijnen, alcohol of drugs tijdens de begeleiding.
De coach zal middels e-mail bericht ontvangen of de aanvraag goed is gekeurd. Een rijbewijs aanvragen is pas mogelijk nadat de begeleiderspas (indien je nog geen 18 bent) is aangevraagd. Het is niet noodzakelijk om de begeleiderspas al daadwerkelijk te hebben. De gemeente kan inzien of de aanvraag is gedaan.
Rijbewijs aanvragen met spoed
Rijbewijs aanvragen kunnen ook met spoed behandeld worden als het nodig is. Dit duurt dan één werkdag. Het tijdstip kan verschillen. Bij de aanvraag zal je hier nader over geïnformeerd worden. Houd er rekening mee dat een spoedaanvraag duurder is. Het kost ongeveer 35 euro extra. Dit is bovenop het reguliere tarief.