Aanvragen huurtoeslag
Woon je in een huurhuis? Dan kan het zijn dat je recht hebt op huurtoeslag. Huurtoeslag is namelijk een bijdrage in de kosten voor huur. Of en hoeveel toeslag je krijgt is afhankelijk van je leeftijd, inkomen, huurprijs en woonsituatie. Er zitten voorwaarden verbonden aan de huurtoeslag. Bij een te hoog vermogen heb je er bijvoorbeeld geen recht op. Huurtoeslag wordt vastgesteld en uitbetaald door de Belastingdienst.
Voorwaarden
Huurtoeslag aanvragen kan als je aan de voorwaarden voldoet. Niet alleen jij, maar ook een eventuele toeslagpartner en medebewoners. Een toeslagpartner is een echtgenoot of iemand waarmee je geregistreerd partnerschap hebt. De volgende voorwaarden zijn van kracht:
- 18 jaar of ouder.
- De verhuurder en jij hebben een huurcontract ondertekend. Bij een tijdelijke woonruimte krijg je geen huurtoeslag. Denk aan een daklozenopvang.
- Je huurt een zelfstandige woonruimte.
- Jij, eventuele toeslagpartners en/of medebewoners hebben en Nederlandse nationaliteit. Of ze hebben een geldige verblijfsvergunning. Ook moeten ze bij de gemeente ingeschreven staan op jouw woonadres.
- De hoogte van de huur, het vermogen en het inkomen mag niet te hoog zijn. Op de website van de Belastingdienst kun je lezen hoeveel het maximale inkomen en vermogen mag zijn.
Voorwaarde: zelfstandige woonruimte
Je kunt alleen huurtoeslag krijgen als je een zelfstandige woonruimte hebt. Dit is een huis met een eigen toegang. Deze toegangsdeur kun je van binnen en van buiten op slot doen. Daarnaast moeten er in de woning een woon/slaapkamer aanwezig zijn, een eigen toilet met waterspoeling en eigen keuken met aansluiting voor kooktoestel en water aan- en afvoer. Een zelfstandige woonruimte kan onder andere zijn:
- Flat
- Rijtjeshuis
- Woonwagen
- Gedeelde etage
- Waterwoningen
- Studentencomplex
- Recreatiewoning
- Gesplitste woning op 1 huisnummer
In sommige situaties wijken de voorwaarden voor huurtoeslag af. Bijvoorbeeld als iemand gehandicapt is. Het is dan mogelijk om wel of meer huurtoeslag te krijgen dan gebruikelijk is. Het is niet mogelijk om huurtoeslag te krijgen als je in het buitenland woont. Wel is je in het buitenland werkt, maar gewoon in Nederland woont.
Huurtoeslag aanvragen
Alvast berekenen hoeveel huurtoeslag je kunt krijgen? Via de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken.
- Huurtoeslag aanvragen doe je via Mijn toeslagen. De link naar deze pagina vind je hierboven.
- Je dient in te loggen met je DigiD gebruikersnaam en wachtwoord. Belangrijk is daarom dat je DigiD hebt. Nog geen DigiD? Hier lees je hoe je DigiD kunt aanvragen.
- In het digitale invulformulier moet je ook de hoogte van je inkomen invullen. Houd deze daarom bij de hand. Weet je niet precies wat je gaat verdienen? Maak dan een schatting. Deze kun je later nog weer aanpassen. Ga je meer verdienen? Dan kun je later aanpassen via Mijn Toeslagen.
Huurtoeslag aanvragen over 2021 kan tot 1 september 2022. Zijn er veranderingen in je leven? Bijvoorbeeld qua woonsituatie of inkomen? Dit kan gevolgen hebben voor de toeslag. Wijzigingen dienen binnen 4 weken aan de Belastingdienst worden doorgegeven.