Aanvragen uitkering
Nederland is een land met goede welvaart. Maar ook in Nederland zijn er mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Mensen met een laag of wellicht helemaal geen inkomen. Deze mensen hebben recht op een uitkering. Waar je een uitkering aanvraagt, is afhankelijk van je situatie. Het kan namelijk zijn dat je een uitkering aan moet vragen bij het UWV of bij de gemeente. Daarnaast draagt de overheid in dit geval bij een kosten voor zorg, huur, kinderopvang en worden er subsidies verstrekt aan bijvoorbeeld woningbezitters en ondernemers. Deze toeslagen vraag je aan via de Belastingdienst.
Aanvragen met je DigiD
Je moet een uitkering aanvragen met behulp van een DigiD. Het maakt hierbij niet uit welke verzekering je aan wilt vragen. Je zal voor elke in moeten loggen met je DigiD. Aan de hand hiervan kunnen ze zien dat het om jouw gaat. Veel (persoonlijke) gegevens zijn dan al ingevuld op het aanvraagformulier.
Een DigiD kun je aanvragen via de website van DigiD. Je hoeft je maar één keer aan te melden. Vervolgens kun je inloggen bij alle overheidsinstanties. Zoals UWV, Belastingdienst, maar ook voor je zorgverzekering.
Uitkering aanvragen bij het UWV
Wanneer je vanuit een dienstverband arbeidsongeschikt of werkloos wordt, of om een andere reden niet in staat bent om te werken, kun je aanspraak doen op een uitkering van het UWV. Het UWV zorgt voor de uitvoering van de werknemersverzekeringen, zoals de WW, ziektewet, WAO, WIA, Wazo en WAZ. UWV staat dan ook voor Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Een uitkering aanvragen doe je zelf. Dit kan via de website werk.nl of via de website van het UWV.
Soorten uitkeringen UWV
- Een WW-uitkering aanvragen is mogelijk wanneer je werkloos wordt.
- WAO, WAZ, WIA en WGA zijn langdurige arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Deze kun je aanvragen indien je – door een bepaalde omstandigheid – niet meer in staat bent om arbeid te verrichten. Welke uitkering van toepassing is, is afhankelijk van je persoonlijke situatie.
- Door ziekte tijdelijk niet in staat op te werken? Dan is de ziektewetuitkering van toepassing.
- Wajong is van toepassing als je van jonge leeftijd al ziek of een handicap hebt.
- In verwachting van een kind? In de periode rond de bevalling heb je recht op een uitkering. Dit is vastgelegd in de WAZO. De uitkering kan een jou of aan de werkgever betaald worden.
- Voor werkloze mensen van 60 jaar en ouder is er de IOW. Dit staat voor Wet inkomensvoorziening oudere werklozen. Als je er recht op hebt, ontvang je deze totdat je de AOW-leeftijd hebt bereikt.
WW-uitkering aanvragen bij UWV
Een WW-uitkering aanvragen kun je doen met behulp van een digitaal formulier. Klik op bovenstaande link/button om naar de juiste pagina te gaan.
- Voor het invullen heb je een aantal gegevens nodig. Namelijk je Burgerservicenummer (BSN) je DigiD, gegevens over je vorige dienstverband en huidige inkomensgegevens.
- Na het invullen en versturen van het digitale formulier, krijg je van UWV een bevestiging (per e-mail) dat ze de aanvraag hebben ontvangen.
- Binnen 4 weken – na de eerste dag van werkloosheid – ontvang je een beslissing. Hierin staat vermeld of je recht hebt op een WW-uitkering.
- De status is te volgen via Mijn UWV op UWV.nl.
Ook andere uitkeringen kun je op deze manier aanvragen bij het UWV. Bij andere uitkeringen kan er wel getoetst worden of u bijvoorbeeld daadwerkelijk arbeidsongeschikt bent.
Uitkering aanvragen bij de gemeente
Wanneer je niet genoeg geld hebt om in je eigen levensonderhoud te voorzien, maar ook niet in aanmerking komt voor een andere uitkering, kun je een beroep doen op de bijstand. Hiermee kan de periode tot werk overbrugd worden. De bijstandsuitkering vraag je aan bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Zij helpen je met het verstrekken van de uitkering en het vinden van werk. Voorwaarde is wel dat je actief opzoek bent naar werk of een opleiding.
Bijstandsuitkering
Als je zelf niet in staat bent om inkomsten te verkrijgen en geen beroep kunt doen op een andere uitkering, kun je in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering. Dit wordt het sluitstuk van de sociale zekerheid in ons land genoemd. Officieel is dit de WWB: Wet werk en bijstand. Deze sociale zekerheid maakt het mogelijk om je vaste lasten te betalen. Denk aan gas, elektriciteit, water, huur, telefoon, boodschappen en zorgverzekering.
Toeslagen
Wanneer je een laag inkomen hebt, kan het ook zijn dat je bepaalde toeslagen kan aanvragen. Denk aan huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag. Je ontvangt dan een bepaald bedrag om je te helpen bij de kosten van bijvoorbeeld de huur, zorgverzekering en kinderopvang. Om hiervoor in aanmerking te komen dien je ook weer aan een aantal voorwaarden te voldoen. Je inkomen en vermogen moet bijvoorbeeld niet te hoog zijn.
Uitkering aanvragen via Werk.nl.
De vacaturebank en database van UWV is Werk.nl. Als werkzoekende kun je op deze website terecht, maar ook voor het aanvragen van een uitkering. Zowel voor het aanvragen van een bijstandsuitkering (gemeente) als een WW-uitkering (UWV). Voor overige uitkeringen dien je naar de website van het UWV te gaan.