Aanvragen zorgtoeslag
Via bovenstaande link kun je kosteloos zorgtoeslag aanvragen, zonder tussenpartij.
Zorgtoeslag is een bijdrage voor de kosten van je zorgverzekering. Of je hier recht op hebt en wat de hoogte ervan is, is afhankelijk van je inkomen. Bovendien moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. De voorwaarden kunnen jaarlijks verschillen. Zorgtoeslag aanvragen kun je eenvoudig zelf doen. Dit wordt niet gedaan door de Belastingdienst. Ook de zorgverzekeraar doet dit niet.
Recht op zorgtoeslag
Voordat je zorgtoeslag ontvangt, moet je aan onderstaande voorwaarden voldoen. Hetzelfde geldt voor een eventuele toeslagpartner. De voorwaarden zijn vastgesteld door de overheid:
- Je hebt een Nederlandse zorgverzekering
- Je bent 18 jaar of ouder
- Je hebt een Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning
- Het (gezamenlijke) inkomen is niet te hoog
- Het (gezamenlijke) vermogen is niet te hoog
Voldoe je aan de gestelde voorwaarden? Dan kan de zorgtoeslag worden aangevraagd.
Maximaal inkomen en vermogen voor Zorgtoeslag
Geen toeslagpartner? Dan mag je inkomen niet meer dan 27.857 per jaar zijn. Als je wel een toeslagpartner hebt, mag je inkomen jaarlijks niet hoger dan 35.116 per jaar zijn. Ook wordt er gekeken naar je vermogen. Dit is onder andere je spaargeld. Dit mag niet hoger zijn dan 107.752 wanneer je alleenstaand bent. Bij een toeslagpartner mag dit niet meer dan 132.752 zijn. Een toeslagpartner is iemand waarmee je getrouwd bent of waarmee je een geregistreerd partnerschap hebt. Wil je weten op hoeveel zorgtoeslag je recht hebt? Dit kun je berekenen via een proefberekening. Dit kun je doen via de website van de Belastingdienst.
Andere regels
In sommige gevallen kan het zo zijn dat je geen recht hebt op zorgtoeslag. Of er gelden bijvoorbeeld aanvullende regels. Bijvoorbeeld als je militair bent. Het is dus volledig afhankelijk van je persoonlijke situatie of en hoeveel je ontvangt. Wanneer je in het buitenland woont of werkt, kan je soms ook zorgtoeslag krijgen.
Zorgtoeslag in het buitenland?
Wanneer je in een land woont waarmee Nederland een sociaalzekerheidsverdrag heeft, dan kun je in sommige gevallen wel zorgtoeslag aanvragen. Bijvoorbeeld wanneer je werkt voor de Nederlandse overheid, bent gedetacheerd vanuit Nederland of studeert in het buitenland. Je dient dan wel een Nederlandse zorgverzekering te hebben.
Werk je in het buitenland?
Wanneer je in het buitenland werkt, ben je in het buitenland verzekerd tegen ziektekosten. Dit betekent dat je geen Nederlandse zorgverzekering hebt. In dit geval kan je geen zorgtoeslag krijgen. Heb je wel een Nederlandse zorgverzekering? Dan kun je zorgtoeslag krijgen, mits je aan de gestelde voorwaarden voldoet. Als je een Nederlandse werkgever hebt, maar bent gedetacheerd in het buitenland (met A1-verklaring), dan ben je in Nederland verplicht verzekerd voor ziektekosten.
Nog geen 18 jaar?
Pas vanaf 18 jaar moet je een eigen zorgverzekering hebben. Tot je 18e levensjaar ben je namelijk gratis verzekerd tegen ziektekosten. Je betaalt geen premie en hebt daarom geen recht op zorgtoeslag. Dit geldt ook wanneer je jonger bent dan 18 en een kind hebt. Is je toeslagpartner jonger dan 18? Dan kun je wel zorgtoeslag krijgen. Je ontvangt dan de helft van het toeslagbedrag. Het inkomen telt hierbij mee.
De zorgtoeslag ontvang je vanaf de maand na je 18e verjaardag. Vanaf die maand moet je premie gaan betalen voor de afgesloten zorgverzekering. Bijvoorbeeld:
- In augustus 18 jaar geworden? En voldoe je aan de voorwaarden? Dan ontvang je vanaf 1 september zorgtoeslag.
Aanvragen van zorgtoeslag
Zorgtoeslag voor 2021 vraag je aan via de Belastingdienst. Zij zullen je ook uitbetalen.
- Dit doe je via Mijn toeslagen. Dit is een beveiligd gedeelte van de Belastingdienst.
- Inloggen doe je door middel van je DigiD.
- Na het inloggen kom je op je persoonlijke pagina. Hier kun je al je gegevens inzien.
- Eenmaal ingelogd kun je zorgtoeslag aanvragen. Ook kun je wijzigingen doorgeven.
Klik op bovenstaande button om de zorgtoeslag aan te vragen.
Zorgtoeslag aanvragen voor 2021 kan tot 1 september 2022. Verstandig is om ook de goedkoopste zorgverzekering te kiezen. Dit kun je doen door middel van een zorgvergelijker.
Opgeven jaarinkomen
Zorgtoeslag aanvragen kan alleen als je je jaarinkomen invult. Belangrijk is om dit zo exact mogelijk op te geven. Als aan het einde van het jaar blijkt dat je meer hebt verdiend dan is opgegeven, moet je de teveel ontvangen zorgtoeslag terugbetalen. Andersom geldt ook dat als je minder hebt verdiend dat gebleken en je meer zorgtoeslag had moeten ontvangen, je het overige bedrag nog steeds krijgt. Belangrijk is om dit goed in de gaten te houden.
Wijzigingen in je situatie
Krijg je zorgtoeslag en zijn er veranderingen in je situatie? Bij wijzigingen in het inkomen of wanneer je gaat samenwonen, kunnen er gevolgen zijn voor hoogte van de toeslag. Deze moeten altijd binnen 4 weken worden doorgegeven aan de belastingdienst.